Jääääre kõrvale mahub kitarristil muidki mänge

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jaan Sööt mängib ja laulab aeg-ajalt Tartus.
Jaan Sööt mängib ja laulab aeg-ajalt Tartus. Foto: Raimu Hanson

Tallinlane Jaan Sööt käib Tartus üpris tihti. Tal on siia asja muusikuna ja muidu ka – Emajõelinnas elab tema tädi ning siit ei ole kaugel Põlva, tema ema ja isa kodu. Pühapäeval tuleb ta koos Jäääärega.

Kuulutustelt on näha, et Jäääär annab «Jääoreli» kontserte, millest üks on 30. detsembril Tartus Jaani kirikus. Mis on kavas? Kas kõlavad mullused samanimelise kontserdi ja sama pealkirjaga plaadi lood?

Plaadile sai tehtud ka mõningaid teisi lugusid. Praegustel kontsertidel on lisaks uusi lugusid, mis on suve jooksul sündinud. «Jääoreli» projekt on lugu loo haaval iga kord natuke arenenud. Plaadil ja samuti kontsertidel mängib viiulit ja tšellot Ann Kuut ning orelit Ulla Krigul.

Kuidas sattus orel koos Jäääärega algul esinemistel mängima ja hiljem plaadile?

Selle mõtte käis kunagi välja Eesti Kontsert meie Tarvo Jaaksoole – ta on meie basskitarrist ja ajab ühtlasi bändi asju. Esimesed kolm kontserti tegime kaks aastat tagasi suvel ja need olid väga publikurohked.

Pärast iga esinemist hakati küsima, kas plaati ka on. Tegime eelmisel talvel samal ajal samuti oreliga koos kontserte, aga et plaati ikka veel järjekindlalt nõuti, siis me mõtlesime, et teeme ära. Ja tänavu märtsikuus lindistasimegi Tallinnas Rootsi-Mihkli kirikus.

Orel on küll väga suur pill, aga veel suurem on inimorel ehk koor. Kas on olnud kuulda Jääääre muusikat ka koorilauljate esituses?

Jah. Üks tore üritus oli tänavu märtsi algul Toilas, kus meie laule laulsid koorid, see oli «Jää hääle» nimeline väike koorifestival. Selleks ürituseks kirjutas Tõun (bändi kitarrist Tõnu Timm – toim) ekstra ühe loo, mis sai pealkirjaks «Jäähääl», Üllar Saaremäe tegi sellele sõnad.

Koorid laulsid väljas, oli talvine laulupäev, päike paistis. Olime kuulajate hulgas, pärast esinesime külmetunud lauljatele Toila gümnaasiumis.

Jaanuaris 1991 Tartus tekkinud Jääääre kohta on öeldud Emajõe delta bluusi bänd. Kui palju on Jäääär praegu selle linnaga seotud?

Ei ole üldse praegu seotud. Mulle väga meeldib Tartu, ma käsitlen Tartut ikkagi oma kodulinnana, kuigi ma ei ole siin enam vähemalt kümme aastat elanud. Tallinnas olen elanud juba viis aastat.

Meie muusika on muutunud, kas või uuel plaadil on tšello ja orel loonud teistsuguse kõlapildi. Vaatame, kuhu me edaspidi välja jõuame.

Kuidas kõlab järgmine plaat?

Seda me veel ei kujuta ette. Ideid juba on, ma tean, et Tõunil on lugusid, ma tean, et mu enda peas tekkis neid suvel juurde, aga senimaani on need salvestamata.

Kuidas muidu bändil läheb? Kas on tihedalt esinemisi?

Suvel oli väga tihedalt. Nüüd on olnud iga kuu midagi, aga me ei ole saanud väga palju kutseid vastu võtta, sest oleme igaüks ka oma projektidega rakkes.

Näiteks Lindpriid on Jäääärest kõigest viis aastat noo­rem. Millised on aga Jaan Söödi uusimad projektid?

Ühte väikest projekti hakkasime tegema koos Märten Krossiga, kes on huvitava käekirjaga kitarrist. Olen temaga mõned etteasted teinud.

Koos Rain Simmuliga tegime novembris Raimond Valgre projekti. Neid kontserte tuleb ilmselt veel, sest Raimond oleks aastal 2013 saanud 100-aastaseks. Ja kuna Rain on teda filmis kehastanud, tuleb meil ilmselt päris palju koos üles astuda.

Kuidas edeneb pedagoogitöö?

Kahjuks ei ole enam aega olnud. Sütevaka humanitaargümnaasiumis õpetasin kitarri, aga Tallinnast sinna käimine läks natukene koormavaks. Nüüd on juba kolmandat aastat pisikene paus õpetamises, kuigi see amet mulle väga meeldib. Loodan, et saan seda mingil ajal jälle teha.

Kontsert ja plaat

• Ansambel Jäääär annab Tartu Jaani kirikus 30. detsembril kl 19 kontserdi «Jääorel», mis kestab umbes tund ja 15 minutit.

• Samanimelise CD  salvestas Jäääär tänavu märtsis Tallinnas Rootsi-Mihkli kirikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles