Vastukaja: ametnik ei tea midagi rannaelust

, Meerapalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meerapalu sadam. Illustreeriv foto.
Meerapalu sadam. Illustreeriv foto. Foto: Margus Ansu

Keskkonnaameti spetsialist Aimar Rakko väitis, et ainsast võrguloast ilma jäänud rannaelaniku toidulaud ei jää seepärast tühjaks (TPM 2.12). Täielikult küll mitte, aga osaliselt kindlasti.

Kolmandiku rannaelaniku toidulauast katab kala, mille ta kevadel püüab: koo­rekastmes kuivkala süüakse kartulitega, kala konserveeritakse, vinnutatakse jne. Kui kuu lõpus on pensionid ja toimetulekutoetused otsas, aitab hädast välja just seesama kevadel püütud kala. Ka külaliste saabudes pakutakse ikka kala.

Ja see jutt, nagu oleks ainult müümine äraelamisviis, ei kõlba kuhugi. Kuna elame siin «Lääne-Venemaal» või nagu noored ütlevad «pommiaugus», on meil enamjaolt naturaalmajandus.

Mina näiteks andsin eelmisel aastal metsamehele kuivatatud kala, tema mulle puid. Talumehele kala, temalt saab vastu liha ja kanamune. Sõpradele-tuttavatele linnast jälle kala, nemad toovad linnapoest mulle vajalikku.

Aga miks peaks keegi minu vajaduste pärast linnas vaeva nägema, kui ma nendele midagi vastu ei anna? Aimar Rakko võiks oma puhkusest ühe nädala meie juures veeta, eriti kuu lõpus, siis ta näeks, kuidas meil tegelikult elatakse. Linnas tööl käia ei võimalda paraku bussiliiklus – esimene buss Tartu poole väljub kel 9.05, Tartust tuleb viimane buss kell 17.

Enim teeb muret, et üha rohkem lubasid tuleb taotleda elektrooniliselt. Meil on aga netilevi nii vilets, et see ei tuleks kõne allagi. Ja vanemad rannaelanikud ei oskagi arvutis midagi teha. Võiks siiski tunnistada ka sellise ääremaa olemasolu, nagu on osa Meeksi vallast. Kindlasti on viletsas seisus rohkemgi, kui liikuda Lämmi- ja Pihkva järve kallast mööda Värska poole.

Kurb, et linnas ametilaua taga istuval ametnikul on nii väär arusaam meie elust.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles