Kiriku ümber paistab Tartu ja Eesti

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tornikell Tiitus toodi Peetri kiriku ette 3. aprillil.
Tornikell Tiitus toodi Peetri kiriku ette 3. aprillil. Foto: Margus Ansu

Tartus Peetri kirikus sagedasti käijad märkasid tänavu mitmel korral pühakoja sees ja ees mehi filmikaamerate ja mikrofonidega. Nüüd ootab nende töö esilinastust.

45 minuti jooksul libiseb üle ekraani dokfilm «Kirik, tornikell ja linnakodanik...». Peategelane on sihvakas sakraalehitis, kõrvaltegelasteks seal askeldavad inimesed.

Läbivaks teemaks on suured, silmaga nähtavad muudatused selles kirikus viimasel paaril aastal. Sealjuures on filmi tegijad näinud suursugusest hoonest kaugemale nii ruumis kui ka ajas.

Aja kulg

Erinevaid alateemasid ühendab filmis aja lakkamatut kulgu piltlikustav detail kellavärgist. Vanad fotod ja filmijupid lubavad heita pilgu minevikku, kunagiste kiriku heaks askeldanute ellu.

Vaataja tutvub Peetri kiriku osaga rahvuslikus ärkamises ja taasiseseisvumises. Mõnedki kaadrid viivad pilgu verise terrori aastatesse.

Sõna saavad asjatundjad. Kunstiajaloolane Tiina-Mall Kreem kõneleb arhitektuurist ja altarimaalist. Muu hulgas on juttu orelist.

Torni tõuseb uus kell

Aja jooksul kahjustada saanud tornikella asemele valasid meistrid tänavu Saksamaal uue. Film algabki sellest, kuidas uus kell torni tõuseb, näha saab aga ka valamist.

Kaamera on jäädvustanud Hando Runneli kõnelemas laulupeo mälestusmärgi juures, taustaks kirik. Ta kõneleb eestlusest, usust, tööst ja ajaloost. Ja linnakodanik Tiit Veeberist, kes andis Peetri kiriku kordategemiseks miljoneid ja hulga oma aega.

Linnakodanik tuleb filmi lõpuminutitel ise samuti vaatajate ette. Päris lõpuks aga kajavad üle linna uue, Tiitu-seks nimetatud kella löögid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles