Kudujad said sokid enne pakast valmis

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
OÜ Vikkel käsitööpoe juhataja Maire Jakobson (vasakul) ja firma juhataja Evelyn Vanamb viivad kolmapäeval Mäe-kodusse kingipakid, kus on 34 nobeda kuduja tehtud soojad sokid.
OÜ Vikkel käsitööpoe juhataja Maire Jakobson (vasakul) ja firma juhataja Evelyn Vanamb viivad kolmapäeval Mäe-kodusse kingipakid, kus on 34 nobeda kuduja tehtud soojad sokid. Foto: Margus Ansu

Ilmateatel on tõsi taga, sel nädalal läheb külmaks. Aga pole hullu: sooja südamega nobedad naised on Mäe-kodu jõuluvana kingikotti kudunud nii sokke kui ka käpikuid.

«Kaks kolmandikku sokkidest on kohal, kudujad on kõik ka ilusti ära pakkinud,» rõõmustas Lõunakeskuses käsitööpoodi pidava OÜ Vikkel juhataja Evelyn Vanamb. «Nädalavahetusel peaksid viimased sokid kohale jõudma. Meie sokkide projekt muutus lausa rahvusvaheliseks – üks paar on kuskil Saksamaa ja Eesti vahel teel.»

Vikli käsitööpoe rahvas käis oktoobris suhtlusvõrgustikus Facebook välja mõtte kududa MTÜ Vahtramägi Mäe-kodu lastele ja noortele soojad sokid. Mõttest võttis aga tuld nii palju kudujaid, et kolmapäevasel jõulupeol saavad endale ilusad ning mõnusad jalasoojendajad peale Mäe-kodu 22 lapse ja noore ka asenduskodu 15 töötajat.

Paar õhtut ja paar sokke

Lõng, vardad, oskused ja aeg oli kudujatelt. «Kudujaid on seinast seina, nii noori kui vanu,» rääkis Evelyn Vanamb. «Nende suhtumine ettevõtmisse on väga südamlik. Hiljuti just helistas inimene mulle ja teatas, et tal sokid valmis, kas tohib pakki veel midagi peale sokkide panna.»

Üks kuduja murdis aga käeluu. Kui Evelyn Vanamb sellest Facebookis teada andis, helistas talle minuti pärast järgmine nobe naine ja võttis töö üle.

Iga kuduja sai endale konkreetse lapse või töötaja, kellele sokid kududa. Näiteks Tartumaal Mellistes elav kodune, peagi juba nelja lapse ema Anneli Saat (37) kudus sokid 15-aastasele tüdrukule ja kasvatajale.

«Kudumise viga on mul teisest klassist küljes, naabrinaine õpetas töö selgeks ja varrastest ma enam lahti ei saanudki,» naeris Anneli Saat.

Ta on osalenud mitmes heategevusprojektis. Nüüdki koob ta väga väikseid hädavajalikke sooje rõivatükikesi enne õiget aega siia ilma tulnud tüdrukutele ja poistele. Peale selle lööb ta kaasa «Prillitoosi» suurte perede projektis ja on täiskasvanutele valmis saanud kaks paari sokke.

Mäe-kodu sokkide kudumiseks kulus tal viis õhtut: neiu mustriga sokkide peale läks kolm ja suure inimese veidi lihtsamate sokkide peale kaks õhtut. «Ma ei taha heategevuseks lihtsaid sokke teha,» märkis Anneli Saat. «Soovin neisse alati midagi omalt poolt sisse panna, näiteks uusi ideid ja mustreid.»

Väga agarad kudujad

Sooja südamega inimesi käib Mäe-kodus aasta ringi, eriti palju astub neid sealt läbi aga jõulude ajal. «Tänavu on kudujad väga töökad,» ütles MTÜ Vahtramägi Mäe-kodu juhataja Helle Siigur. «Peale sokkide on meie lastele ja noortele kootud ka kindad. Ootame nüüd tõelist talve!»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles