Ligitõmbav vana aiamaja ähvardab kaela kukkuda

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Aerosoolvärvidega seintele jäetud kirjad annavad märku sel­lest, et noortele ja lastele meeldib Päeva 15 vanas ohtlikus aiamajas ringi kolada ning tegutseda.
Aerosoolvärvidega seintele jäetud kirjad annavad märku sel­lest, et noortele ja lastele meeldib Päeva 15 vanas ohtlikus aiamajas ringi kolada ning tegutseda. Foto: Margus Ansu

Varem ronisid lapsed puu otsa, nüüd tõmbavad neid aga mahajäetud majad. Üks selline on Päeva tänava väike, kuid ohtlik aiamaja, mille juurest jalutades jõuab prügisesse Päeva parki.






Kulub vaid viis minutit, et jalutada Vanemuise teatri või kiiskavast klaasist Tasku juurest hoopis teise maailma: Päeva tänava lõpus kössitab lagunenud, kuid siiani väga pilkupüüdva välimusega kahekorruseline aiamaja.



«Ime, et seal pole veel suurt õnnetust juhtunud,» iseloomustas aadressil Päeva 15 asuva aiamaja seisukorda Tartu linnavalitsuse kultuuriväärtuste teenistuse juhataja-linnaarheoloog Romeo Metsallik.



Ettevaatust, ohtlik!


Keldriukselt on osa laudu lahti murtud, välisust enam ees pole, ukseaugu kõrvale on kirjutatud «astu sisse». Kõigi märkide järgi majakesse ka sisse astutakse, sest keldrisse on tassitud prügi ja seintele on uljaspead ka teiselt korruselt välja turnides üht-teist kirjutanud.



Igal emal ja isal tõusevad aga juuksed õudusest püsi, kui nad näevad aiamaja rõdu hoidvat üht läbi mädanenud tugiposti, mis püsib püsti vaid tont teab mis imega.



Tartu linnavalitsuse arhitektuuri ja ehituse osakonna andmetel kuulub Päeva 15 kinnistu neljale omanikule, kellest üks, ettevõtja Vambola Tiik, on kinnistu esindaja.



«Käisime seal teisipäeval koristamas ja nägin, mis on juhtunud,» ei hakanud Vambola Tiik endale tuhka pähe raputama. «Helistasin kohe õele, kes on samuti üks omanik, ning ütlesin, et tuleb kiiresti tegutseda, et maja kokku ei kukuks ja võõrad sisse ei saaks.»



Sügisel oli tema sõnul majakesel uks ees ja kinni, tugipostidki olevat siis kindlalt seisnud. Tiik lubas, et ta vanavanaisale kuulunud aiamaja kõik avad saavad õige pea kinni ja midagi võetakse ette ka lääpa vajunud tugipostiga.



Seda tulebki omanikel teha, sest linnavalitsuse arhitektuuri ja ehituse osakonna järelevalveteenistus saatis neile ettekirjutuse, et aiamaja varisemisoht tuleb kaotada ja kõik uksed-aknad on vaja kindlalt kinni panna aprilli lõpuks.



Muu aiamaja juures aga lähemal ajal ei muutu. «Meil pole raha selle korda tegemiseks,» ohkas Tiik.



Koristaja on hädas

Midagi rõõmustavat pole praegu ka Päeva 15 majakese alla jäävas Päeva pargis: maad katavad kuivanud lehed, prügihunnikud ja tühjad pudelid. Pargis kuulub kaks krunti ettevõtja Mart Avarmaa firmale OÜ Mar­teburg, üks krunt on ASi Merko Tartu ja üks eraisiku oma.



Marteburgi ja Merko Tartu krunte hoiab korras haljastusega tegelev Vike SM OÜ. «Teisipäeva pärastlõunal korjasid meie mehed sealt osa prügi kokku, aga kõike ei saa veel korda teha, sest maa on pehme, me ei pääse sinna masinatega,» ütles Vike SM OÜ juhatuse liige Sulev Rais.




Pargist rääkides märkis ta, et seal tuleks ülepäeviti koristamas käia, sest inimesed tassivad sinna nii palju prügi. «See on ju teada, et kus juba on, sinna tuuakse juurde,» kurjustas Rais. «Ausalt öeldes läksime selle hoolduslepinguga alt. Oleme täitsa hädas, sest prügivedu on kallis lõbu.»



Probleemi lahendaks tema sõnul see, kui parki ehitataks majad, mille elanikud hakkavad oma kodu ümbruse eest hoolitsema.


Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles