Liuvälju tekib Tartus kui seeni pärast sadu

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kaubamaja liuvälja avasid eile hommikul Kesklinna kooli viienda klassi õpilased. Uisuplats ja -laenutus on nädala sees lahti kella kahest päeval üheksani õhtul ja nädalavahetustel üheteistkümnest üheksani. Muul ajal liuväljale uisutama ei lubata, sest see võib häirida liuvälja hooldust.
Kaubamaja liuvälja avasid eile hommikul Kesklinna kooli viienda klassi õpilased. Uisuplats ja -laenutus on nädala sees lahti kella kahest päeval üheksani õhtul ja nädalavahetustel üheteistkümnest üheksani. Muul ajal liuväljale uisutama ei lubata, sest see võib häirida liuvälja hooldust. Foto: Margus Ansu

Püsinud külmakraadide toel on praeguseks Tartus juba avatud või lähipäevil valmimas viis suuremat liuvälja, kus saab sõita nii oma kui laenatud uiskudega. Ühe erandiga on uisuväljakute kasutamine tasuta.

Esimesena pani uisuväljad tööle SA Tähtvere Puhkepark, kes peale lauluväljaku uisuplatsi avas eile keskpäeval esimest korda liuvälja ka kaubamaja kõrval. Mõlema platsi veega katmist alustati ööl vastu pühapäeva ning kiiremad said esimesi uisupoognaid proovida juba esmaspäeval.

Tähtvere puhkepargi juhataja Jane Jakobsoni sõnul on lauluväljaku plats väga heas seisus. «Ilus ja sile ning varustatud valgustuse ja muusikaga. Isegi parema jääga kui kaubamaja oma,» arvas Jakobson ning lubas, et kui külmakraadid püsivad, silutakse ka kaubamaja väljakut paremaks.

Kindel kellaaeg

Mõlemas kohas töötab uisulaenutus, mis on nädala sees lahti kella kahest päeval üheksani õhtul ja nädalalõppudel üheteistkümnest üheksani. Uisupaari laenutus maksab kaks eurot ja viiskümmend senti. Lauluväljakul mahub ühel ajal sõitma 50–60 inimest, kaubamaja plats võtab korraga vastu 20–30 inimest.

Kaubamaja plats on avatud vaid uisulaenutusega samal ajal, kuid laululaval võib oma uiskudega sõita kasvõi süda­­öösel.

Varasematel aastatel on Tähtvere puhkepark teinud liuvälja ka Anne kanali peale, nüüd on sellest mõttest loobutud.

«Katsetasime, aga sel aastal ei tule. Arvan, et pole ka vaja, sest igas linnaosas on midagi olemas,» lausus Jakobson.

Umbes nädala jagu on uisuväljakute ehitamisega vaeva näinud ka SA Tartu Sport. Jääplats on nii Tamme staadionil kui ka Annemõisa tänava tehismurukattega väljakul. Tartu Spordi haldusjuht Mati Tolmoff ütles, et sõita juba saab, aga tingimused pole veel kõige paremad.

Ideaalseks loodetakse platsid saada järgmiseks nädalaks, kui lastel algab koolivaheaeg. Annelinnas ja Tamme staadionil saab siis ka uiske laenata. Täiskasvanutele maksab uisupaar kaks eurot, noorematele kui 19 aastat üks euro ja viiskümmend senti. Uisuväljakud on mõlemas kohas tasuta.

Sihtasutuse juhataja Eve Lille sõnul oli eelmisel aastal Tamme uisuväli üsna populaarne. «Eriti hea meel on, et koolid kasutasid seda kehalise kasvatuse tundideks. Eriti aktiivne oli Tamme gümnaasium,» sõnas Lill ning avaldas lootust, et ka Annelinna koolid näitavad tänavu üles suuremat huvi.

Tehisjääga plats

Lähipäevil peaks uisuväljak valmima ka Tartu seikluspargis, kus peale uiskude saab laenata hokivarustust. «Oleneb, mis ilm nüüd teeb, aga nädala ütles peaks olema valmis,» ütles seikluspargi juhataja Rag­­nar Kekkonen.

Erinevalt teistest linna liuväljadest tuleb seikluspargis maksta väljaku kasutamise eest raha. Täiskasvanutele maksab sõit kaks ja uisulaenutus kolm eurot. Alla 18-aastastele ja tudengitele vastavalt 1,5 ja 2 eurot.  

Uisuväljaku ehitus käis eile ka Miina Härma gümnaasiumi hoovis ning hiljemalt jaanuaris peaks liuväli valmima Mart Reiniku kooli korvpalliplatsil.

Tähtvere puhkepargi juhataja Jane Jakobsoni sõnul vajaks Tartu kesklinn siiski ka  ilusat ja siledat külmutusseadmetega jääväljakut.

«Koht on olemas ja ma loodan väga, et see kunagi juhtub,» sõnas Jakobson ning pakkus asukohaks Poe tänava parki. «Siis ei sõltuks me ka nii palju temperatuurist. Avada saaks kindlal kuupäeval, näiteks 1. detsembril. Praegu sõltub kõik ainult ilmast, aga see väärib siiski pingutamist.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles