Inimesed naudivad rõõmutegemist

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ettevõtlike Noorte Koja liige Evely Kokka näitab esimesi jõulukinke, mille heategijad on laste soovide järgi kokku pannud. Need ootavad jagamist aasta lõpul.
Ettevõtlike Noorte Koja liige Evely Kokka näitab esimesi jõulukinke, mille heategijad on laste soovide järgi kokku pannud. Need ootavad jagamist aasta lõpul. Foto: Sille Annuk

Toimetulekuraskustes perede laste jõulusoovid jõudsid internetis rippuda vaevalt nädala, kui juba enne detsembri algust olid head teha soovijad neist lõviosa täita võtnud.

Kõige populaarsem näis olevat koolitüdrukute kingisoovide täitmine, seejärel valiti välja 4-, 5- ja 6-aastaste laste jõulusoovid. Hilisemasse valikusse jäid ootama beebide ning päris lõpupoole juba üsna suurte laste kingikirjeldused.

Nimekirja oli kokku pannud Tartu Lastekaitse Ühingu liige Viivi Kötsi-Kekorainen koos abilistega ning selle eest, et kõik kingisoovid ka täitjad leiaksid, hoolitses Ettevõtlike Noorte Koja ehk JCI (Junior Chamber International) liige Evely Kokka.

Kokka korraldab Tartus heategevusüritust JCI jõulupuud juba teist aastat. Eelmisel aastal kogusid nad oma tiimiga 97 kingitust, aga kõik ei läinud sugugi väga libedalt. Tänavu alustati varem, selle aasta kinginimekiri oli aga ka poole pikem.

Lihtsad soovid

Nimekirjas on näiteks 10-aastane Brenda, kes soovib meisterdamismängu, 5-aastane Meribel, kes tahaks viltpliiatseid, värve ja joonistusplokki ning 14-aastane Gabriel, kellele kuluks ära talvejope.

Evely Kokka ütleb, et oma heategevusideed reklaamida nad eriti ei jõudnudki, abiks oli vaid Facebook ning sellest piisas. Esialgse nimekirja 200 kingisooviga riputasid nad üles esmaspäeval, 26. novembril. Juba reedeks olid kõik kingisoovid täita võetud.

Siis lisasid nad järgmised nelikümmend soovi – nädalavahetusega läksid needki.

Uuel nädalal pikendasid nad nimekirja veel kolmekümne kingisooviga ning kolmapäevaks oli plats jälle puhas.

Nüüdseks on 270 kingisaajaga nimekiri suletud.

Evely Kokka ütleb, et nüüd tuleb vaid jõuluinglitelt kingitused kokku koguda ja pidu korraldada. Peopaik on olemas, samuti esinejad, aga näiteks kringel on veel puudu.

Evely Kokka ise valis kingisoovijate nimekirjast välja kuueaastase poisi, kes igatseb legot. «Mul on endal kuueaastane poeg ja ma olen hästi kursis sellega, missugused legod nende seas parasjagu need kõige hinnatumad on,» ütles ta.

Kinkijate seas on ka Laidi Kiigemägi, kes töötab ametnikuna. Tema valis välja 11-aastase tüdruku. «See tüdruk on soovinud hügieenitarbeid, vildikaid ja kooliasju,» ütles Kiigemägi. «Kindlasti panen juurde maiustusi või midagi, mis tüdrukutele meeldib. Võib-olla kõrvarõngad.»

Kiigemägi märkis veel, et tema sama vana lapse soovid on hoopis midagi muud kui kooliasjad või hügieenitarbed. Mullu soovis ta näiteks balletikingi ja tahvelarvutit.

«Meie pere ei kuulu aga kindlasti jõukate hulka,» lisas ta. «Mul endalgi on elus olnud raskeid aegu. Jäin 25-aastaselt kahe väikse lapsega üksinda, kui laste isa suri ... Mina sain abi sõpradelt-tuttavatelt.»

Nuputamise vaev

Tartu Lastekaitse Ühingu liige Viivi Kötsi-Kekorainen ütles lõpuks, et ühingu vaateväljas on 134 peret, kus on toimetulekuraskusi, põhjuseks kas töötus, mõne pereliikme raske tervislik seisund, üksikvanemastaatus või midagi muud.

Kötsi-Kekorainen rääkis, et kõikide laste soove ja vajadusi ei olnud sugugi kerge teada saada, sest nii mõnigi vanem, kellega ta sel teemal juttu tegi, oli hooletult ükskõikne. Nii tuli tal väga palju nuputada, mida võiks mõne paki sisse heategijatelt paluda.

JCI jõulupuu

• Annelinna spordimajas jagatakse 30. detsembril heategevuse teel kogutud nimelisi kingitusi 270 lapsele.

• Korraldavad JCI Toomemäe ja Tartu Lastekaitse Ühing.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles