Kile sobib nööriks ja roikad lambikupliks

Jaan Olmaru
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kuuest pajukepikesest ja villasest lõngast roikalamp.
Kuuest pajukepikesest ja villasest lõngast roikalamp. Foto: Erakogu

Linnavalitsuse üleskutse saata jäätmete vähendamise ja asjade taaskasutamisega seotud nippe läks korda vaid paarikümnele inimesele, kuid saadetud ideede hulgas leidus üsna originaalseid lahendusi.

Linna keskkonnateenistuse spetsialist Kaire Kalk rääkis, et üle-euroopalise jäätmetekke vähendamise nädalal tehtud üleskutsele vastas ligi kakskümmend tartlast. «Mõni saatis ühe, mõni mitu nippi,» sõnas Kalk. Saabus nii traditsioonilisi ja ammu teada asju kui ka uudseid ideid.

Näiteks soovitasid paljud käia poes riide-, mitte kilekotiga ning märkmete tegemiseks tarvitada spetsiaalse märkmepaberi asemel juba kasutatud paberilehti.

Samuti pakuti välja, et ajalehti ja ajakirju võiks tellida mitme pere peale ning kallite raamatute ostmise asemel võiksid inimesed käia rohkem raamatukogudes. Ka poes üksikuid puuvilju ostes ei pea neid alati kilekotti panema, sest hinnasildi võib kleepida puuviljakoorele.

Kilest pesunöör

Üks originaalsemaid ettepanekuid oli vanadest kilekottidest punutud majapidamisnöör. Kolme neljateistaastase noore pakutud kilekotinöör on ilmastikukindel, kannatab raskust kuni 15 kilogrammi ja sobib ideaalselt näiteks pesu kuivatamiseks.

Kaire Kalki üllatas kõige rohkem roikalamp, mille meisterdamiseks oli kasutatud kuut väikest pajust kepikest ja villast lõnga. Püramiidjalt kokku seotud pulgad moodustasid põrandalambi kupli, mille sisse oli peidetud vana öölamp. «See oli väga lihtne ja armas,» kirjeldas Kalk lampi.

Samuti tõstis Kalk esile omapärast peakatet, mille valmistamiseks läheb tarvis plekkpurkidest välja lõigatud embleeme. Need augustatakse ja heegeldatakse villase lõngaga kokku. Plekkmütsi saab kanda eraldi või mõne õhukese mütsi peal. Näiteks suvel varjuks päikese eest. Väidetavalt on see idee koguni patenditud ning äriplaan tegemisel.

Trumlis õhupuhastaja

Samuti linna üleskutsele reageerinud Daisy pakkus välja, et vanadest ajalehtedest saab väga edukalt punuda korvikesi. «See võib aega võtta, kuid vähendab jäätmeid. Korvi sisse saab panna mitmesuguseid asju, pliiatseid, ehteid, väiksemaid mänguasju, mis kipuvad muidu ära kaduma,» kirjeldas ta kätetööd.

Nutikate lahenduste hulgas oli ka Aare saadetud nipp, kus katkise pesumasina trummel oli võetud taaskasutusse ventilatsioonisüsteemis ning täidab ühtlasi valgusti rolli.

Kalgi sõnul oleks võinud põnevaid nippe rohkemgi tulla, kuid ilmselt mõjutas osalust liialt lühikeseks jäänud üleskutse aeg – kaks ja pool nädalat. «Paljud nipid tulid alles viimasel nädalavahetusel,» lausus Kalk. Kõik saabunud ideed, ettepanekud ja fotod pannakse linna kodulehele üles.

Kõikide osalejate vahel loosis linn viis õnnelikku, kes said tänutäheks valida kas Aura terviseklubi pääsme või raamatupoe kinkekaardi.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles