Vastab kandidaat Piret Õunapuu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Piret Õunapuu
Piret Õunapuu Foto: Pm

1. Mida teha ERMiga, et see meelitaks inimesi igast Eestimaa nurgast muuseumi külastama korduvalt?
2. Mis on ERMi juhi kohale asudes teie tähtsaim idee, mida tahate muuseumis ellu viia?

1. Et inimesed tuleksid igast Eestimaa nurgast ikka ja jälle, peaks Eesti Rahva Muuseum olema paik, kuhu kõik on oodatud. Soe ja sõbralik keskkond, kus alati on midagi uut vaadata ja huvitavat teha. Muuseumis ootavad külastajat karismaatilised giidid, abivalmis teenindajad ja innustunud teadurid. Inimesed, kellel endal on vankumatu usk muuseumisse ja ind seda ka teistega jagada. Sest nagu kirjutas Kristjan Raud Postimehes juba 1909. aastal: «Meie kultura võimalus seisab otsekoheses ühenduses muuseumi mõtte teokstegemisega.»

Peale haaravate ja harivate näituste on võimalik ka palju ise kaasa teha, kas üksi, koos pere või sõpradega. Panna proovile oma teadmised ja loovus.

Muuseumipoes on näha, et eestlaste näpuosavus ja ilumeel pole kuhugi kadunud ning tulemust saab mitte eriti kalli hinna kaasa osta eest endale mälestuseks ja teistele kingituseks. Ja väga olulised on mõnusad kohvikud.

Kõik muuseumi  põhi- ja lisaväärtused moodustavad kokku keskkonna, kust sa lahkud targema, rõõmsama ja õnnelikumana kui sinna minnes.

Kui meil on selline muuseum, siis tahaksid siia tagasi ka kõik need, kes tulevad palju kaugemalt, ja nad soovitaksid Eesti Rahva Muuseumisse tulla oma sõpradel ja sugulastel.

Selleks pole vaja palju raha, vaid head  tahet ja südamest tulevat külalislahkust.

2. Mul on mitmeid mõtteid seoses muuseumi nii sisemise kui ka välimise korraldusega. Tähtsaim idee on, et Eesti Rahva Muuseum oleks Eesti rahva muuseum, koht, kust eestlased ja kõik siin elavad inimesed võiksid leida julgustust, et me oskame teha asju targalt ja elada väärikalt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles