Vastab kandidaat Sulev Valner

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sulev Valner
Sulev Valner Foto: Pm

1. Mida teha ERMiga, et see meelitaks inimesi igast Eestimaa nurgast muuseumi külastama korduvalt?
2. Mis on ERMi juhi kohale asudes teie tähtsaim idee, mida tahate muuseumis ellu viia?

1. Üks kõige olulisemaid ERMi uue juhi ülesandeid lähiaastatel ilmselt ongi suunatud hoopis muuseumist väljapoole – see on jätkuv mainekujunduslik selgitustöö ja esindamine, eesmärgiks kogu ühiskonna võimalikult positiivne suhtumine Eesti Rahva Muuseumi kui eesti rahva loo ühe peamise jutustaja, meie kollektiivse mälu hoidja enesestmõistetavasse tähtsusse.  Et tegu pole mingite tolmunud museaalide koguga, vaid kohaga, kus küsitakse, mille üle me eestlastena oleme tõeliselt uhked, ja ka vastatakse sellele.

Ehkki minu senine kogemus on teiselt alalt, võib näha ka sarnasusi, sest muuseum pole ainult asi iseeneses, vaid peab suutma anda oma sõnumit ühiskonnale võimalikult hästi edasi. Ehkki muuseumi puhul võib see mõnele kõrvale kõlada harjumatult, tuleb tegelda ERMi kui tervikliku brändiga. Seda ei tasu kuidagi vastandada muuseumi traditsioonilisele kogumis-, uurimis- ja teadustööle, ühe poole tugevus peabki teist toetama.

Nii nagu Tartu Ülikool ei ole ainult Tartu linna ülikool, on ka ERMil kui rahvusmuuseumil suurem üle-eestiline roll kui lihtsalt ühel Tartus asuval muuseumil. ERM ja tema inimesed võiksid suuta rohkem kaasa rääkida ühiskondlikes mõttevahetustes, mitte ainult kitsalt oma valdkonna teemadel. Seejuures peaks ka Tallinnas looma ERMi näitustele püsiva väärika eksponeerimise võimaluse.

Uues majas avatavate uute püsinäitustega tuleb saavutada, et külastaja sisulised ootused ei saaks ainult hädapärast täidetud, vaid tekiks ootusi ületav efekt, nagu oleme näinud Ahhaa keskuse või Lennusadama puhul. Et muuseumis käik oleks elamus.

Oluline on vastastikku kasulik partnerlus Tartu linnaga ja teiste ümbritsevate omavalitsustega, samuti teiste Tartus asuvate muuseumidega.

2. Mul ei ole isiklikke kinnisideid, mida läheksin sellesse sajandivanuse ajalooga väärikasse asutusse realiseerima. Tahan eelkõige anda oma jõukohase panuse meeskonda, kes viib ellu neid aateid, mida on Eesti Rahva Muuseumi eesmärkide ja missioonina sõnastatud ja kantud läbi aastakümnete. Üksi ei teegi sellises kohas eriti midagi ära, juhi esmaülesanne on luua ERMis juba töötavatele pühendunud ja asjatundlikele inimestele parimad võimalikud tingimused, et oma tööd hästi teha. Luua head eeldused kogu kollektiivi üksmeelseks pingutuseks ühise suure eesmärgi nimel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles