Vastab kandidaat Mikk Sarv

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mikk Sarv
Mikk Sarv Foto: Pm

1. Mida teha ERMiga, et see meelitaks inimesi igast Eestimaa nurgast muuseumi külastama korduvalt?
2. Mis on ERMi juhi kohale asudes teie tähtsaim idee, mida tahate muuseumis ellu viia?

1. ERMist peab saama elav ja hingav keskus, kus igaüks tajub sidet oma esivanematega. See on paik, kust alati leiab uusi ideid oma elamise, töötamise ja kodu mõnusamaks muutmiseks, siia tullakse ikka ja jälle tagasi.

Selleks on oluline luua lihtsalt kasutatav otsingusüsteem, mis võimaldab leida oma suguvõsaga seotud paiku, esemeid, teateid ja inimesi. Samuti on tähtis muuseumitöötajate käimine koolides ja lasteaedades tutvustamas ERMi võimalusi. Iga põlvepikkune poisikenegi peab vähemalt korra elus ERMis käima ning teadma oma rahva ja esivanemate võidulugu!

ERMi avar territoorium Raadil võimaldab rajada töötubasid ja keskusi, kus on võimalik vahetult kogeda erinevaid töövõtteid, toite ja tavasid. Peale Eesti on ERM keskus ka naaber- ja hõimurahvastele. Kogukonna liidab ühine tegemine – laulmine, lugude vestmine, talgutöö. See on see, mis aitab ka ERMi kujundada meie rahva ühiseks keskuseks, nii et igaüks tajub seda enda omana. Ja oma juurde tullakse ikka tagasi.

2. Tahan rakendada ERMis kaasavat juhtimist, toetades iga töötaja pühendumist ERMi arendamisel kõigile vajalikuks mõttevaramuks. Muuseumil peab olema oma visioon ja missioon, mida iga töötaja teab ja oskab öelda. Muuseumi visioon on olla kogu rahvale vaimseks toeks, missioon on sellega toime tulemine nii, et inimesed ikka ja jälle muuseumi tulevad.

Praeguseni pole muuseumil olnud ruumikitsikuse tõttu võimalust olla kõigile avatud ja kõiki toetav vaimne keskus. Kummardus siinjuures Rein Langile, kes on kindlameelselt seisnud uue muuseumihoone valmisehitamise eest. Uue hoone valmimine ja suur ala selle ümber loob selleks eeldused ja ka kohustuse.

Raadil on juba praegu heatasemeline konverentsi- ja näitusesaal, samuti võimalused mitmekülgseteks õuetegevusteks. Tuleb kohe harjutada inimesi senisest palju sagedamini Raadil käima. Olen rääkinud Tartu vallavanema Aivar Soobiga sellise bussiliini avamisest, mis ühendab raudteejaama, muuseumi praeguse näitustemaja, bussijaama ja Raadi. Elan ise Raadil, see on kiiresti arenev oluline keskus.

Tahan muuseumiteadureid ja töötajaid õhutada kirjutama populaarteaduslikke rahvaraamatuid, õpikuid koolidele, tegema tele- ja raadiosaateid ning koolitusi, et teada saadu ei jääks vaka alla.

Tähtis on tunnustada töötajaid ja ERMi sõpru, samuti hoogustada muuseumi korrespondentide võrgu tööd. Eesti riigi 100. aastapäeva pidustustel peab olema keskne koht ERMil, meie rahva oma muuseumil.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles