Vastab kandidaat Tõnis Lukas

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Lukas.
Tõnis Lukas. Foto: Pm

1. Mida teha ERMiga, et see meelitaks inimesi igast Eestimaa nurgast muuseumi külastama korduvalt?
2. Mis on ERMi juhi kohale asudes teie tähtsaim idee, mida tahate muuseumis ellu viia?

1. 2016. aastast peab saama muuseumi näitusi külastada kodulehe kaudu ka virtuaalselt. Siiski annab muuseumi tegelik külastus elamuse, mida mujalt ei saa. Muuseumi uus hoone tuleb täita sisuga, mis on õpetlik ja ka emotsionaalselt kütkestav, nii et püsinäituselegi tahetaks tagasi tulla – pealegi hakkame seda perioodiliselt uuendama. Pakume vaheldusrikkaid ajutisi näitusi, mida tasub pidevalt vaatamas käia.

Muuseumi juhi ülesanne ongi ühendada praeguseks kujunenud professionaalne kollektiiv uue peamaja sisuga täitmise nimel ning liita ka muuseumiväliste kaastööliste jõud ja ideed.

Esimese viie avamisjärgse aasta jooksul tuleks püüda iga Eesti elanik kordki uude hoonesse kutsuda. Selleks käib eeltöö juba praegu, aga intensiivistub aasta-aastalt kuni uue hoone valmimiseni. Käib muuseumi toodete ja teenuste aktiivne pakkumine ning koostöö teiste muuseumidega. Eraldi turundusprogramm käivitub nii muuseumi tegevuse toetuseks üldiselt kui ka uue hoone tutvustamiseks. Avalikkuse informeerimine muuseumi sisulistest eesmärkidest ja igapäevategevustest hoogustub.

Muuseumi juures tegutseb hariduskeskus, mille tegevus laieneb. Uus ruumiprogramm laseb käigus hoida paljusid juhendatavaid, aga ka omaloomingulisi tegevusi kõigile vanuserühmadele.  Muuseumipedagoogika «polügoonina» on seni aktiivselt kasutatud näitusemaja, avatud maja põhimõte kandub üle ka uude peamajja.

Eesmärk on, et uued põlvkonnad kasvaksid üles koos ERMiga. Muuseum on aktiivne nii õppekavade arendamisel kui ka õpilaste ja õpetajate abistamisel nende täitmisel.

E-õppe võimaluste abil saab teha käepäraseks muuseumi rikkalikud kogud ja ka nende alusel tehtud õppeprogrammid. Kasutan oma senist kogemust, et tekitada kooliõpilastel ja õpetajatel harjumuse ERMi külastada. Kõiki ajaloo- ja ühiskonnaõpetajaid kutsume liituma ERMi Sõprade Seltsiga. Tihedas koostöös teiste riikide suursaatkondadega Eestis tekitame suure huvi ka väliskülaliste hulgas.

2. Kindlustan, et aastaks 2017 on ERM Raadil juba täielikult funktsioneeriv avatud kultuurikeskus. Muuseumi uue hoone ehitamisega Tartu linna ja Tartu valla piirialal võetakse aktiivselt kasutusse seni kõrvaline territoorium ja seotakse see muuseumi üldise kuvandiga. Kogu piirkonda on võimalik vääristada nii, et terve pere leiab seal tegevusi nii muuseumihoone sees kui ka selle ümbruses.

Oluline on senigi aktiivselt tegutsenud sõprade seltsi liikmeid innustada veel hoogsamaks tegevuseks nii vabatahtlike giididena näituste tutvustamisel kui ka abilistena muudes ettevõtmistes. Muuseum jätkab üldrahvalikke algatusi. Toome koos laulu- ja tantsupidude korraldajatega esile ERMi kogude rolli selle traditsiooni püsimisel.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles