Näitused lasevad näha jaapanlaste elu ja ilu

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Inge Kukk selgitab vana ja uue puulõikegraafika erinevusi. Tema käes on Kikugawa Eizani (1787–1867) «Käesoleva aja kaunitarid» ehk «Detsember» seeriast «Kuud», seinal on Matazo Kayama (1927–2004) teos «Lained», mille esiplaanil lendavad kured.
Inge Kukk selgitab vana ja uue puulõikegraafika erinevusi. Tema käes on Kikugawa Eizani (1787–1867) «Käesoleva aja kaunitarid» ehk «Detsember» seeriast «Kuud», seinal on Matazo Kayama (1927–2004) teos «Lained», mille esiplaanil lendavad kured. Foto: Sille Annuk

Tänasest alates on Tartus võimalik heita pilk jaapanlaste elusse ja ilusse. Vaid pooleteisetunnise vahega avatakse kaks tolle kauge maa meistrite loomingu näitust.

Väljapanek Tartu linnamuuseumis tutvustab tavapärastest materjalidest ja sedamoodi, nagu Jaapanis ammustest aegadest kombeks, valminud käsitööesemeid. On nii argiseid asju kui ka tarbekunstnike loomingut. Näha on keraamikat, tekstiili, metallesemeid, lakknõusid ning puidust ja bambusest esemeid.

«Külastaja saab sellel näitusel hea ettekujutuse jaapani käsitöö rikkusest ja mitmekesisusest,» märkis linnamuuseumi direktor Merike Toomas.

Temaatilised töötoad

Näitusega kaasnevad kolmel laupäeval temaatilised töötoad. Esimene neist, «Jaapani traditsioonilised mänguasjad», on juba sel laupäeval kell 13–15.30.

Väljapanek Tartu Ülikooli kunstimuuseumis tutvustab Eestis haruldast, ülikooli kunstimuuseumi kogusse kuuluvat 18. ja 19. sajandi jaapani puulõikegraafikat.

«Esindatud on kõik ukyio-e graafika tähtsamad teemad: kurtisaanid ja geišad, kabuki­teatri näitlejad, jaapani legendid ja maastikuvaated,» selgitas muuseumi direktor ja näituse üks kuraatoreid Inge Kukk.

Samas näituseruumis on otse Jaapanist saabunud modernset puulõikegraafikat.

Väljapanek tutvustab ka jaapani värvilise puulõike töövõtteid ja materjale, rõhutades selle tuhandeaastase tehnika omapära ja elujõudu nüüdis-Jaapanis.

Näha saab videot ja kunstnike tööriistu. Kavas on lektorite abiga avada huvilistele laiem vaade jaapani kunsti.

Koostöös Jaapaniga

Näitused on valminud koostöös Jaapani suursaatkonnaga Eestis, Jaapani fondi ja Adachi fondiga Tokyos.

Väljapanekut linnamuuseumis saab vaadata 15. detsembrini. Näitus ülikooli kunstimuuseumis jääb avatuks 15. märtsini, ent 22. detsembrini saab seal käia tavapärasest erinevalt ka laupäeviti kell 11–15.

Kaks näitust

• Tartu linnamuuseumis avatakse täna kell 15 näitus «Käsitsi valmistatud. Traditsioonid ja tehnikad».

• Tartu Ülikooli kunstimuuseumis avatakse täna kell 16.30 näitus «Puusse lõigatud pil­did – Jaapani traditsiooniline puulõikegraafika».

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles