Lemmikloomgi peab lugu pehmest pesast

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Modell, inglise madalajalgne hagijas ehk beagle Sändy võttis Katrin Põlluste (vasakul) ja Andžeelika Kessa kevadel rajatud osaühingus Dog Carpet valminud pehme pesa ehk lemmiklooma suure padja kohe omaks ning poseeris sellel kuulekalt.
Modell, inglise madalajalgne hagijas ehk beagle Sändy võttis Katrin Põlluste (vasakul) ja Andžeelika Kessa kevadel rajatud osaühingus Dog Carpet valminud pehme pesa ehk lemmiklooma suure padja kohe omaks ning poseeris sellel kuulekalt. Foto: Sille Annuk

Kuidas saab kahejalgne neljajalgse käest tagasi oma diivani? Soetage ka lemmikule pehme küljealune, soovitab lõbus inglise madalajalgne hagijas Sändy ja näitab ette, et koeral on oma pehmes pesas sama hea kui sohval.

«Koerad ning ilmselt ka kassid on väga tänulikud pehme pesa eest, nad ei taha kõval põrandal pikutada ja magada,» kinnitas afgaani hurda Bossi omanik Andžeelika Kessa. «Kes seda ei usu, võib koera pessa padja panna – loom võtab selle kohe omaks.»

Sama meelt on tema hea sõber Kartin Põlluste, kelle pere jagab kodu berni alpi karjakoera Philiga. Boss, Phil ja ilusat käsitööd tegevad usinad naised andsidki Tallinnas tootejuhina töötavale Andžeelika Kessale ja väikeste lastega kodusele tartlannale Katrin Põllustele oma firma tegemise mõtte ning nii rajasid nad kevadel uudseid lemmikloomavaipu valmistava osaühingu Dog Carpet.

Eelmisel nädalal jõudis ettevõtte esimene partii lemmikloomade pehmeid pesasid ja matte pealinna lähistel asuva aianduskeskuse Hortes kauplusesse.

Rõõmsad värvid

Äraseletatult on lemmikute matid koera või kassi isiklik vaip, mis hoiab põranda, diivani või auto puhta.

Pehmed pesad on krellide värvidega puuvillasest kangast püüriga suured padjad, mis on täidetud polüestersisuga. «Puuvillane kate hingab, koeral ei hakka selle peal palav,» selgitas Katrin Põlluste. Nii matte kui ka pesakatteid saab pesumasinas 30-kraadises vees lihtsalt puhtaks pesta.

Padjapüüride materjali hangib Dog Carpet kahest kohast: Viljandimaal Mustlas tegutseva Tarvastu käsitöökoja naised-noorikud koovad neile kodutriibulisi puuvillaseid kaltsuvaipu ja Otepääl tegutsev vaibavabrik Oteks varustab firmat tugeva, kuid pehme puuvillase kangaga.

«Oleme mõlemad maalt pärit ja teame, et maainimestel pole tööd,» rääkis Andžeelika Kessa. «Kui nägin Tarvastu käsitöökoja kudujate vaipu, hakkasin mõtlema, kuidas neile tublidele naistele rohkem tööd pakkuda. Rääkisin sellest Katiga ja nii hakkaski asi tasapisi hargnema. Siis leidsime ka Oteksi ega saanud enam kuidagi pidama.»

Padjapüürid vuristab kodus kokku Katrin Põlluste. Esialgu teeb ettevõte pehmeid pesasid ja matte maailmas enim müüdud suuruses ehk mõõdus 65 x 80 sentimeetrit. Philile on selline pesa väike, Boss on end sellele küll läbi häda ära mahutanud, aga suurem pesa-padi oleks ikka hoopis teine tera. Sellepärast hakkab Dog Carpet tegema ka suuremaid pesasid ja matte.

Kodust kaugemale

Ettevõtluse Arendamise Sihtasutuselt oma äriplaanile 11 800 eurot innovatsiooniosakute toetust saanud Dog Carpetil on kavas ka uued tooted.

Väljatöötamisel on antibakteriaalsed pehmed pesad ja matid, kus kemikaale ei kasutata. Hakatakse pakkuma õuekoera matti, millelt saab pori duši all kergelt maha loputada. Ideid on veel, näiteks lemmikloomade puidust ja kaltsunöörist mänguasjad.

Ainult Eesti koertele Dog Carpet lootma ei jää, firma tahab kauplema hakata ka Soomes ja Rootsis. «Välisturule pääsemine on suur ettevõtmine,» märkis Andžeelika Kessa. «Tuleb teha palju tööd dokumentatsiooni ja näiteks pakendinõuete täitmisega. Aga saavad teised sellega hakkama, saame ka meie.»

Meil ja mujal

• Eestis on registreeritud 174 600 koera ehk neljandikus majapidamistest on vähemalt üks koer.

•    Soomes on registreeritud 651 000 koera (ligi 21% kodudest on vähemalt üks koer).

Allikas: Dog Carpeti äriplaaniuuring

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles