ERMi ehitushankelt tuleb häid uudiseid

Jüri Saar
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti rahva Muuseumi peahoone eskiis.
Eesti rahva Muuseumi peahoone eskiis. Foto: Riigi Kinnisvara AS

Riigi Kinnisvara avas eile Eesti Rahva Muuseumi uue hoone ehitushanke pakkumised ja nagu kinnitas kultuuriministeeriumi kantsler Siim Sukles, on uudised head. Riigi pandud hinnapiiri 48,65 miljonit eurot mahtus kolm pakkumist.

«Vara veel õnne soovida, õnne võib soovida siis, kui esimesed tööriietes inimesed on platsile tulnud,» ütles kultuuriminister Rein Lang ja tunnustas Riigi Kinnisvara hinnapiiri mahtunud hanke eest. «Riigi Kinnisvara on professionaalne organisatsioon, kes suudab taotluseelarveid koostada, loodan, et see hange jõuab lepinguni.»

«Ma olen väga õnnelik,» ütles uudise kohta Krista Aru, kes oli ERMi direktor eelmise nädalani ja kelle ametiaega jäi uue maja ehitusprojekti valmimine.

«ERMi ehitushanke õnnestumise üle saab vaid rõõmu tunda,» ütles Tartu linnapea Urmas Kruuse. «Selle maja ehituse loos on räägitud palju selle maksumusest, kuid olen veendunud, et Eesti Rahva Muuseumi tähtsust ei saa kunagi mõõta rahas. Samamoodi nagu ei saa rahas mõõta laulupidusid või meie kultuuri.»

Kruuse ütles, et muuseumihoonel on suurepärane võimalus hoida ja mõtestada Eesti riigile ühte kõige olulisemat väärtust – meie vabadust ja iseolemist.

Poolt ja vastu

Peaminister Andrus Ansip avaldas eilsel valitsuse pressikonverentsil, et ERMi ehitushange on teda rõõmustav uudis.

«ERM on praegu lähemal uuele hoonele kui kunagi varem viimase 20 aasta jooksul,» lausus peaminister.

Ometigi on rahva seas ka palju vastuseisu praegusel kujul kavandatavale muuseumihoonele. Kuidas selliseid meeleolusid muuta?

«Hoidku jumal selle eest, et Eestis kõik ühtmoodi mõtlema hakkaksid,» rääkis kultuuriminister Lang. «On vastaseid, on pooldajaid, see on demokraatia puhul normaalne. Loodan, et poolt- ja vastuargumendid esitatakse tsiviliseeritud moel, mitte sõimuna. Meie tava on see, et neid esitatakse sõimuna, see on probleem.»

Riigi Kinnisvara välja kuulutatud riigihankele Eesti Rahva Muuseumi uue hoone ehitaja leidmiseks laekus neli pakkumist, millest kolm jäid eeldatava hinna piiresse, teatas Riigi Kinnisvara kommunikatsiooni- ja turundusjuht Madis Id-nurm.

Hankedokumendid võttis välja 26 ettevõtet ning neilt laekus 186 täpsustavat küsimust.

Ehkki hange oli välja kuulutatud rahvusvahelisena, olid kõik pakkujad Idnurme kinnitusel Eesti ettevõtted.

Idnurm ütles, et konkursi tingimused ei luba praegu pakkumise teinud ettevõtete nimesid avaldada ega ka pakutud hindade vahemikku avalikustada. Tema sõnul olid kolm pakkumist ligilähedased ja jäid napilt alla eeldatavat hinnapiiri, mis näitab tema meelest suurt tahtmist seda maja ehitada.

Hankekomisjon hakkab nüüd kontrollima mahuka dokumentatsiooni vastavust hanketingimustele ning edastab seejärel Riigi Kinnisvara juhatusele ettepaneku hanketulemuste kinnitamiseks.

Avamine 2016 sügisel

Muuseumihoone ehitajaga on plaanis leping sõlmida tuleva aasta jaanuaris ja hoone ehitamine on kavandatud aastateks 2013–2015, millele järgneb hoone sisustamine ja muuseumi püsinäituste rajamine. Eesti Rahva Muuseumi uus peahoone on plaanis avada 2016. aasta lõpus.

Peahoone valmisehitamiseks läheb vaja nelja hanget. Käesolev korraldati leidmaks peatöövõtja, kelle ülesanne on ehitada peahoone. Järgneva kolme hankega leitakse hoone sprinklersüsteemi, küttesüsteemi ning välisrajatiste ja -alade väljaehitajad. ERMi rajamise ja sisustamise eeldatav kogumaksumus on 63,1 miljonit eurot, millele lisandub käibemaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles