Meeleavaldajad viisid Reformierakonna sünnipäevakingi Tartu meerile

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Liikumine «Aitab valelikust poliitikast» andis Tartu meerile Urmas Kruusele üle kingituse Reformierakonna 18. sünnipäeva puhul.
Liikumine «Aitab valelikust poliitikast» andis Tartu meerile Urmas Kruusele üle kingituse Reformierakonna 18. sünnipäeva puhul. Foto: Risto Mets

Tartu linnavalitsuse istungijärgne pressikonverents möödus täna meeleolukamalt kui tavaliselt. Ootamatult marssisid raekoja kolmanda korruse koosolekuruumi sisse liikumise «Aitab valelikust poliitikast» liikmed, kes andsid linnapeale Urmas Kruusele üle kingipaki Reformierakonna 18. sünnipäeva puhul.

Pakki üle andes lausus kunstnik Fideelia-Signe Roots, et ootab Reformierakonnalt täisikka jõudmise puhul ka täiskasvanulikumat käitumist. Ühtlasi kutsus ta linnavalitsuse liikmeid õhtul kell 17.30 raekoja platsil algavale valeliku poliitika vastasele meeleavaldusele.

Meer Urmas Kruuse tänas meeleavaldajaid kingituse ja kutse eest ning lubas õhtul kindlasti üritusel kohal olla. Veel lisas ta, et küllap on igal inimesel teismeliseeas ja ka 18-aastasena tulnud ette seiku, mida võib-olla on neljakümnesena veidi piinlik meenutada. «Ma arvan, et nii meie erakonnal kui ka teistel erakondadel on olnud hetki, mida on tagantjärele piinlik meenutada. Üldkokkuvõttes tahame Eesti riigile ja rahvale siiski ju parimat.»

Kingipaki peale olid ära trükitud ka küsimused, millele meeleavaldajad õhtuks meerilt kindlasti vastuseid ootaksid. Küsimused olid variantidega «Jah» ja «Ei». «Et linnapea vastaks konkreetselt, mitte ei hakkaks segast juttu ajama,» põhjendas Fideelia-Signe Roots. Küsimustes nõuti aru, kas linnapea võib vanduda, et Reformierakonda pole varjatult rahastatud. Samuti, kas selline meeleavaldus on põhjendatud ning kas ta peab meeleavaldajaid radikaalideks.

Kõiki huvilisi kutsub liikumine raeplatsile sõnumiga: «13. novembril saab Reformierakond 18-aastaseks. Tavaliselt on see vanus, kus tehakse küpsuseksamid. Me leiame, et Reformierakond pole endiselt läbinud eksamit demokraatia olemuse mõistmises, kuigi on püüdnud seda sooritada juba tükk aega. Me ei saa nõustuda, et Eesti riiki juhtiv erakond pole usaldusväärne kõige elementaarsemas mõttes. Kui see jätkub, võib juhtuda, et ühiskonnal kaob usaldus Eesti riigi kui sellise vastu.»

Eeldatavalt on õhtul linna keskväljakule kogunemas arvukalt inimesi. Suhtlusportaalis Facebook oli täna lõuna paiku lubanud üritusel osaleda ligikaudu 450 inimest. Meeleavalduse korraldajad paluvad võtta kaasa sünnipäevakingid riigi juhtparteile ning loosungid sõnumitega poliitikutele.

Liikumine soovib oma kohaloluga avalikus ruumis anda poliitikutele märku, et inimesed pole nõus leppima hiljutiste vassimiste ja manipulatsioonidega. Tartu algatusgruppi kuuluvad: Joanna Ellmann, Indrek Haas, Leelo Kund, Mari-Liis Leis, Marta Limmert, Helger Lipmaa, Lauri Meriloo, Martin Oja, Tanel Pern, Aare Pilv, Fideelia-Signe Roots, Maia Tammjärv, Berk Vaher, Siim Vatalin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles