Protestivad põllumehed jagasid Tartus kartulit ja piima

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Päevinäinud MTZ-80, rahvakeeli Belaruss sõitis veduvilet meenutava valju signaali saatel Tartu raekoja platsile täna kell 11. Võrdsed toetused kõigile – nii oli traktori kärule kirjutatud eesti, läti ja leedu keeles.

Põllumeeste meeleavalduse alguseks oli raekoja ette kogunenud mitusada inimest, nii noori kui vanu. Oma 80 meest-naist oli end juba varem sättinud sappa Saare-Anni talu auto juurde, millega talu peremees Einar Saar tõi kõigile soovijatele tasuta jagamiseks kaks tonni kartulit.

Pakutud kartuli ja piima võtsid väga rõõmsalt vastu ka paljud tudengid. Üks lõbus seltskond viie noore mehega suundus pärast meeleavaldust, kartulikotid õlal ja piimapudelid näpus, Kaarsilla poole. Ilmselt on tudengitel nüüd ühikas kartulid juba kooritud ning pann tulel.

Purskkaevu kõrval tühjendasid Poolast pärit Tartu Ülikooli tudeng Mateusz Mikolaj Jagiello ja Kanadast siia õppima tulnud Kalle Limit aga kõigepealt oma seljakotid konspektidest, et siis kümnekilone kartulikott sinna mahutada. Lätis pärit tudeng Madara Šultce lahendas olukorra palju lihtsamalt – noor naine võttis ühele õlale oma elegantse käekoti ja vinnas teisele õlale kartulikoti.

Küsimusele, et kuhu tee nüüd viib, vastasid Tartu ülikooli väliskülalisüliõpilased kui ühest suust, et loengusse. Mateusz Mikolaj Jagiello tudeerib siin inglise keelt, Kalle Limit ökoloogiat ja Madara Šultce balti ajalugu.

Põllumehed ei tulnud raeplatsile siiski vaid kartulit ja piima jagama. «Eesti, Läti ja Leedu põllumeeste toetused on vaid pool euroliidu põllumeeste toetustest ning seda olukorda tahetakse põlistada,» selgitas Eesti põllumeeste keskliidu asepresident Jaan Sõrra aktsiooni põhjust.

Balti riikide põllumajandusorganisatsioonid korraldavad 12.−22. novembrini ulatusliku aktsiooni «Balti ÜPP traktor», mille eesmärk on otsetoetuste ebavõrdsuse jätkuv teadvustamine nii Baltimaades kui ka Saksamaal ja Brüsselis, kuhu jõuab Belaruss 22. novembril.

Sel päeval algab Brüsselis euroliidu valitsusjuhtide kohtumine, kus arutatakse euroliidu eelarve kava aastateks 2014−2020 ja just see kava määrabki Balti riikide põllumajandustoetused. Valitsustele saadetud eelnõus on Eesti põllumeeste otsetoetuste määraks märgitud endiselt 58 protsenti Euroopa Liidu keskmisest.

Kas Baltimaade põllumeestel õnnestub Brüsselis vana Belarussiga endale euroliidu kolleegidega võrdsed toetused saada, pole teada. Tartus said tasuta kartulit ja piima kõik soovijad. Mõni võttis lausa mitu kotti ja tühjade kätega ei pidanud keegi lahkuma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles