Pane suitsuandur igasse tuppa

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsuandur
Suitsuandur Foto: Margus Ansu

Kolme kuu pärast on suitsuandur igas kodus kohustuslik, kuid suurem osa Eesti peredest ei ole väikest valget karpi toalakke veel soetanud.





Suitsuanduri põhimõte on lihtne – väike aparaat registreerib toas tulekahju ja annab alarmi, mis äratab magajad, nii et need saavad põlevatest eluruumidest põgeneda.

Andurit ostes ei tasu lähtuda põhimõttest, et küll kõlbab see odavam ka. Tõesti, hinnad kauplustes algavad juba 60-70 kroonist, kuid selliste andurite töökindlus on veidi kaheldav – vahel töötavad, vahel aga üldse mitte.

Anduri tagaküljel peab olema märge EN 14604, mis näitab, et seade vastab Euroopa Liidu nõuetele. Kohustuslik on ka CE märgis. See näitab, et ostetud andur ei sega koduseid elektroonikaseadmeid nagu näiteks kaugjuhtimispulte.

Suitsuandureid on kahesuguseid. Ioonandurid töötavad radioaktiivse elemendiga, optiline andur kasutab infrapu­­navalgust. Mõlemal on oma head ja vead, seetõttu võiks oma kodust ja elust hooliv inimene erinevaid andureid kombineerida – ühte tuppa ioon-, teise optiline andur.

Kontrolli patareisid


Suitsuandurit ostes saab pakis kaasa ka patarei, kuid seda ei tasu pimesi usaldada, sest võibolla on pakkimisest möödas juba aastaid. Targem on kohe uus 9V patarei osta.
Patarei tühjenemisest annab helisignaaliga märku andur ise. Kord kuus võiks siiski testnuppu kasutada ja proovida, kas aparaat häält teeb.

Patareid peaks vahetama umbes pooleteise aasta järel. Võimalik on osta aga ka aku, mis peab vastu kuni 10 aastat.

Suitsuanduri paigaldamine on lausa omaette teadus.
Andur võiks olla igas magamistoas, elutoas ja kindlasti koridoris, nii on tõenäolisem, et tulekahju tekkimisel saab korterist või majast ohutult väljuda. Andurit ei ole mõttekas paigaldada kööki, sauna, duširuumi või garaaži, seal on liiga palju segavaid elemente.

Andur tuleb paigaldada lakke, vähemalt poole meetri kaugusele seinast ja lambist, kuid võimalikult toa keskele.

Paigaldada tuleks tulekahju avastaja kindlasti kaasasolevate kruvidega, kahepoolne teip, mida tihtipeale kasutatakse, ei pruugi andurit piisavalt kaua kinni hoida ja see kukub lihtsalt alla.

Tüütu signaal


Suitsuanduritel on tüütu valehäirete probleem. Signaal jääb vait vaid siis, kui selle põhjustaja – kas siis veeaur või praadimisel tekkinud suits – eemaldada. Kui alarm hakkab tööle ilma mingi põhjuseta, siis aitab vaid patarei eemaldamine. Üheks valehäire põhjuseks võib olla tolm, teine võimalus on rikkis seade.

Mõnel anduril on ka nii-öelda pausinupp, millega on võimalik seade 10–15 minutiks vaigistada ning näiteks toiduvalmistamine lõpetada.

Kui ise ei oska sobivat andurit valida või ei tea, kuhu täpselt seda panna, saab abi küsida päästeala infotelefonilt 1524.

Seadus
• Alates 1. juulist 2009 peab suitsuandur olema kõigis eramajades ja korterites. Miinimumnõudeks on toimiv autonoom­­ne suitsuandur vähemalt ühes ruumis. (VV 27.10. 2004. a määrus nr 315)
• Päästeametil on õigus suitsuanduri olemasolu kontrollida, selle puudumisel võidakse kohaldada sunniraha summas kuni 25 000 krooni või määrata trahv kuni 12 000 krooni. Korduval rikkumisel võib trahvisumma ulatuda 18 000 kroonini.
------------------------------------------------

Optiline suitsuandur
• Optiline andur on üldjuhul kõige levinum. See avastab kiiresti suitsu tekitava hõõgumise, näiteks pehmesse mööblisse kukkunud sigaretikoni või ülekuumenenud elektrijuhtmed. Optilisest andurist on kasu just siis, kui tulekahju areneb aeglaselt ja suitsu tekitavalt, kiire põlengu avastab see hiljem kui ioonandur.
• Optilisel suitsuanduril on tundliku infrapunavalguse baasil töötav foto­­element­­süs­­teem, mis reageerib suitsuosakeste tekkimisel. Lihtsalt öeldes kontrollib andur, kui läbipaistev õhk on. Optiline andur annab valehäireid vähem kui ioonandur, kuid võib reageerida ka näiteks remondi ajal
õhku tekkivale tihedale
tolmule. Täiesti kindlasti annab signaali rohke vee-auru peale.
• Korraliku anduri saab juba umbes 120 krooniga, kuid on ka sadu kroone kallimaid.



Ioonsuitsuandur
• Ioonandureid peetakse kõige tundlikumaiks ning need annavad seetõttu ka kõige sagemini valehäireid. Valehäired võivad üsna kindlasti tulla veeaurust või näiteks saia röstimisel tekkivast kuumusest.
• Ioonandurid avastavad kiiresti lahtise leegiga põlengu, näiteks pannil süttinud õli või küünlast põlema läinud kardina.
• Ioonanduril on väike nõrgalt radioaktiivne element, mis testib õhu koostist. Elemendi radioaktiivsus ei ole inimese tervisele ohtlik.
• Ioonandurid on optilistest veidi kallimad, hinnad algavad umbes 150 kroonist.

Vingugaasiandur
• Vinguandur on välimuselt sarnane suitsuanduriga, kuid selle funktsioon on teine. Vinguandur avastab õhust värvitut ja lõhnatut vingugaasi, mis võib tekkida näiteks siibri liiga varasel sulgemisel ja on surmav. See on kasulik majades, kus on kas ahi, kamin või mõni muu küttekolle.
• Vingugaas on õhust raskem ning levib seetõttu esmalt põrandal. Ka andurit ei ole mõtet panna mitte lakke, vaid madalale seinale, soovitatavalt allapoole voodiserva, siis jõuab andur reageerida enne, kui ving magajateni jõuab.
• Vinguandurite hinnad algavad umbes 200 kroonist, väga kvaliteetne seade võib maksta umbes 450 krooni.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles