Munast koorub tapeet

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Disainibüroo Muna omanikud-töötajad Liisi ja Andres Kukk said mõni päev tagasi kätte Liisi Kuke disainitud tapeedi trükkimiseks fliispaberi ja nüüd ei takista suvel abiellunud noori oma nooruslikult julgeid tapeedinäidiseid kaubaks tegemast enam miski.
Disainibüroo Muna omanikud-töötajad Liisi ja Andres Kukk said mõni päev tagasi kätte Liisi Kuke disainitud tapeedi trükkimiseks fliispaberi ja nüüd ei takista suvel abiellunud noori oma nooruslikult julgeid tapeedinäidiseid kaubaks tegemast enam miski. Foto: Sille Annuk

Värvitud-krohvitud seinte mood tuleb ja läheb, aga klassika, vana hea tapeet jääb. Julgetele kodukujundajatele pakub otsast lõpuni ise tehtud tapeediga uusi võimalusi noore tudengipere disainistuudio Muna.

Psühholoogiks õppinud Tartu kõrgema kunstikooli viimase kursuse maalingute osakonna tudeng Liisi Kukk ja ta abikaasa, Tartu Ülikooli sotsioloogiamagistrant Andres Kukk astusid hoogsalt Tartu loomemajanduskeskuse uksest sisse, suur karp kaasas.

Rõõmsalt võtsid nad karbist välja tapeedinäidised. Neid ei valinud suvel abiellunud Kuked aga välja oma kodule, kuhu nad läinud nädalal kolisid. «Meie kodu on veel täiesti tühi,» naeris Liisi Kukk. «Aga eks sinnagi tuleb tapeet seina, sest tapeet on tore kodune asi. Arvata võib, et meil hakkab tapeet tihti vahetuma.»

Tapeet tuleb tagasi

Nii võib minna küll, sest Liisi ja Andres Kuke hiljuti loodud OÜ Muna disainib ja trükib tapeeti. «Nii saan tegeleda loominguga ja sellest ka ära elada,» ütles Liisi Kukk, kelle abikaasa Andres tegeleb Muna varustamise-turustamisega. Nüüd on Kukkedel visandid ja tööruum stardivalmis ning nende tuttavatel väga pikkade moonidega tapeetki seinas.

«Vahva, kui noored ja julged inimesed Eestis sellist asja teevad,» kiitis ehitusmaterjale müüva Tartu Espaki juhataja Ülle Juhkam tudengipere ettevõtmist.

Kümmekond aastat tagasi jäi tapeet seinavärvimise kõrval tagaplaanile, nüüd ostavad aga inimesed seda üha rohkem. «Tapeet annab ruumile lisaväärtuse, isegi fototapeet hakkab jälle moodi minema,» selgitas Ülle Juhkam. «On nii vanade neerumustrite ja väikeste lillede tahtjaid kui ka hästi julgete lahenduste otsijaid.»

Muna tahabki olla nooruslik ja julge. «Kujutame ette suuri kujundeid ja tagasihoidlikke värve ning tahame säilitada visandlikku käejoont,» selgitas Liisi Kukk.

Visandlikku käejoont aitab säilitada siiditrükk. Muna tapeedid trükitakse pikematest puukiududest pressitud fliispaberile, mida on kerge paika panna – tuleb vaid sein liimiga üle tõmmata ja tapeet sinna peale panna. Värvidest kasutab Muna taustaks kaseiinvärve ja mustri trükkimiseks veepõhiseid siiditrükivärve.

Tööd tehakse mõnuga

Muna sai siiditrükiks vajalike seadmete ostmiseks Ettevõtluse Arendamise Sihtasutusest 6000 eurot starditoetust, millele omalt poolt lisati ligi 1300 eurot. Töö käib otsast lõpuni käsitsi. «Töötame suure mõnuga,» ütles Liisi Kukk. «Saame teha just selliseid tapeete, nagu tahame. Neid on hea vaadata, katsuda ja teha!»

Materjali, tehnika ja käsitöö pärast on Muna tapeedi hind Eesti mõistes üsna soolane, ruutmeeter maksab oma 30 eurot. Et mõnusat tööd jätkuks kauaks, kavatsevad Liisi ja Andres Kukk oma loomingulise kaubaga kanda kinnitada piiri taga, esialgu Põhjamaades, kus Muna tapeedid on hinna poolest väga konkurentsivõimelised.

«Näen, et neil on tööd,» julgustas Ülle Juhkam. «No ja kui ei tulegi välja – mis siis?! Noored on siis saanud väga hea kogemuse ja mõned inimesed vahva tapeediga õnnelikuks.»

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles