Noored matemaatikud kogunevad võistlusele

Vilja Kohler
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Tartus peetakse selle nädala teises pooles rahvusvaheline matemaatikavõistlus Baltic Way (Balti Tee), millest võtab osa üksteist riiki.

Neljapäevast, 8. novembrist 12. novembrini kestval võistlusel võtavad omavahel matemaatikas mõõtu Eesti, Läti, Leedu, Soome, Rootsi, Norra, Taani, Poola, Saksamaa, Venemaa ja Islandi võistkond. Iga riik on esindatud viieliikmelise kooliõpilastest koosneva tiimiga.

Eesti läheb võistlusele vastu kogenud viieliikmelise võistkonnaga, kuhu kuuluvad õpilased on mitmeid kordi esindanud Eestit nii matemaatikas kui teistes ainetes, ütles Tartu Ülikooli teaduskooli direktor Viire Sepp.

Treeningud käivad

Võistkond komplekteeriti oktoobri alguses peetud Tartu Ülikooli teaduskooli sügisese lahtise matemaatikavõistluse tulemuste põhjal. Võistkonna juhendajad on Tartu Ülikooli doktorant Oleg Košik ja üliõpilane Kairi Kangro.

Eestit esindavad noored hakkasid võistluseks treenima läinud neljapäeval ja reedel. Sel nädalal peetakse proovivõistlus, kus esindusvõistkonna vastaseks on Eesti tugevamate reaalkallakuga koolide ja matemaatikaolümpiaadi vilistlaste võistkonnad.

Kuid Baltic Way nõuab noortelt peale väga heade matemaatikateadmiste veel nii mõndagi, märkis Viire Sepp. See on võistlus, kus peale matemaatikateadmiste ja loovuse pannakse proovile ka meeskonnatöö oskus: iga riigi esindusel tuleb 4,5 tunni jooksul lahendada ühtekokku 20 matemaatika eri valdkondadesse kuuluvat ülesannet.

«See on tugeva tasemega rahvusvaheline võistlus,» ütles Viire Sepp. «Ülesanded on küll veidi lühemad kui rahvusvahelistel olümpiaadidel, kuid peamurdmist on kõvasti. Omajagu lisab pinget ajalimiit.»

Kõigi osalevate riikide saadetud ülesannetest valib võistlusülesannete komplekti välja rahvusvaheline žürii.  

Jääb ka vaba aega

Rahvusvahelise matemaatikavõistluse vabaajaprogramm pakub osalejaile ka võimalust omavaheliseks suhtlemiseks ja sportlikuks tegevuseks.

Noored saavad tutvuda Tartu ja ülikooliga, külastada jääajakeskust ning Elistvere loomaparki.

Võistluse tulemused tehakse teatavaks pidulikul lõpetamisel 11. novembril kell 17 Ahhaa teaduskeskuses.

Matemaatikavõistlus Baltic Way sai alguse kolme Balti riigi algatusel 1990. aastal, võistluse nime valikuga sooviti jäädvustada Balti keti toimumist 1989. aastal. Tänavu 23. korda peetava võistlusega on nüüd liitunud ka teised Läänemere maad ning Venemaad esindav Peterburi võistkond. Kaugeimad osalejad saabuvad Tartusse Islandilt.

Eesti võõrustab seda rahvusvahelist võistlust neljandat korda, ka 1991., 1994., ja 2002. aastal korraldati võistlus Tartus.

Eesti eest võistlevad matemaatikud

• Tartus peetaval rahvusvahelisel matemaatikavõistlusel Baltic Way kuuluvad Eesti võistkonda Kaur Aare Saar (Tartu Hugo Treffneri gümnaasium, 12. kl), Aleksandra Jartseva (Tallinna Tõnismäe reaalkool, 12. kl), Jaan Toots (Tallinna reaalkool, 12. kl), Janno Veeorg (Tallinna reaalkool, 12. kl) ning Sandra Schumann (Tallinna reaalkool, 12. kl).

Allikas: Tartu Ülikooli teaduskool

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles