USAs saab kasvaja korral abi eesti arstilt

Raimu Hanson
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA ajakirja Coral Springs Life­­style oktoobrinumbri esikaanel on doktor Indrek Miidla (55).
USA ajakirja Coral Springs Life­­style oktoobrinumbri esikaanel on doktor Indrek Miidla (55). Foto: Repro

Ameerika Ühendriikides ilmuva ajakirja Coral Springs Life­­style oktoobrinumbris on juttu rinnavähist ja selle ravimisest. Artikli koostamiseks on teiste asjatundjate hulgas intervjueeritud Florida osariigis elavat ja töötavat doktor Indrek Miidlat. Tema pilt on valitud ühtlasi sama ajakirja esikaanele.

Indrek Miidla on lõpetanud Tartu ülikooli arstiteaduskonna aastal 1982. Enne USAsse minekut töötas ta Tartu Riikliku Ülikooli operatiivkirurgia kateedris. Praegu on tal Florida osariigis Coral Springsi linnas erapraksis, tulevasi arste õpetab ta sealsamas Nova Southeasterni ülikoolis.

Tartu Postimees küsis Indrek Miidlalt, mida tuleks tema kolleegidel Eestis ja Tartus teha teisiti, senisele lisaks, kui neil tuleb tegemist teha rinnavähiga.

«Eestis on väga heal tasemel spetsialiste vähi alal,» vastas ta. «Ma arvan, et Eestis võiks olla vähemalt üks selline spetsiaalne rinnavähi ravikeskus, kuhu koonduksid tippspetsialistid ja kuhu muretsetakse ka vajalik tehnoloogiline aparatuur.»

Aparatuurist soovitab ta kindlasti hankida stereotaktilise rinnabiopsia süsteemi ja MRI (see võimaldab teha rindade tuumamagnetresonants-uuringut ja ühtlasi biopsiat). Samuti on Floridas kasutusel PEM (rindade positronemissioontomograafia), mille ta soovitab ka Eestisse muretseda. Neid nimetab ta samuti ajakirjas.

Miidla käib üsna tihti Eestis, näiteks tänavu käis ta siin neli korda. Paar nädalat tagasi kohtus ta Chicagos USA kirurgide kongressil kolleegidega Eestist.

Vabal ajal käib Indrek Miidla oma kaatriga ookeanil kalastamas. Üsna tihti saavad tema tuttavad fotosid, millel ta on väga suure, mõnikord isegi temast endast pikema saagiga.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles