Vald nõuab krundi eest vastu kõnniteed

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krunt, mida Tartu linn vajab Idaringtee ehituseks.
Krunt, mida Tartu linn vajab Idaringtee ehituseks. Foto: Luunja vald

Suure tõenäosusega võõrandab Luunja vallavolikogu homme Tartule tasuta Lohkvas asuva krundi, et linn saaks sinna tulevikus ehitada Idaringtee. Kokkulepe ei sündinud aga päris valutult.

Luunja vallavanema Aare Andersoni sõnul oli linnal soov saada vallalt maa kätte võimalikult kiiresti. Kokku lepiti, et ehitus algab alles siis, kui 24 484-ruutmeetrine krunt on linnale üle antud.

Paraku oli linnal ehituse alustamisega hirmus kiire. Valla asjaajamine ei käinud aga nii kiiresti, nagu linn tahtis. Lisaks sellele esitas vald oma nõudmisi.

Nimelt soovis vald, et linn rajaks Aiandi tänavat ja Räpina maanteed ühendava sõidutee äärde kergliiklustee, peale selle Aiandi tänava majade poole teeserva tiheda kuuseheki, mis summutaks müra ja hoiaks eemal tolmu Aiandi tee 3a kavandatavast puhkealast.

Linn palus vabandust

Augusti lõpus esitaski linn vallale uue projektilahenduse, millele oli lisatud nii kõnnitee kui ka kõrghaljastus uuest teest tulenevate mõjude leevendamiseks. Vallavolikogu otsust ei mallanud linn aga ära oodata ning juba paar päeva hiljem taotles ta vallalt õigust alustada ehitusega enne maa võõrandamist. Ühtlasi läkitati teatis ehituse alustamise kohta.

Ehitus algaski 5. septembril, kuid seiskus paar päeva hiljem, sest vald nõudis tööde peatamist kohe. Paar päeva pidasid linna ja valla esindajad pingelisi läbirääkimisi. Linnavalitsus palus Luunja valla ees vabandust, et oli teinud töid 5.–7. septembrini ilma loata.

«Vald ei soovinud linnale mingisuguseid takistusi teha,» kinnitas Aare Anderson. Tema sõnul soovis vald linnalt lihtsalt kindlamat garantiid, et too oma lubadused täidaks. Müratõkkeheki rajamine oli ka üks maa võõrandamise eeltingimusi.

Linn selgitas, et hekki pole mõtet sügisel rajada, kuna oktoobri lõpus on puude-põõsaste sobilik istutusaeg möödas. Linn saatis kinnituse, et istutustöid alustatakse kevadel, seejärel andis vald omakorda loa alustada ehitustöid.

Meeri allkiri

Kiirustamise tingis Tartu linnamajanduse osakonna asejuhataja Andres Pooli kinnitusel vajadus rajada Lohkva katlamaja juurde Räpina maanteelt uus tee, mis on praegu juba valmis. Hiljuti nihutas linn Nõlvaku tänavat. Uus tänav on aga varasemast palju kitsam ning suurtel turvast ja hakkpuitu vedavatel masinatel pole seal mugav manööverdada.

Pooli sõnul on Luunja vallal nüüd linnapea allkirjaga lubadus kõnnitee valmis ehitada ja istutada nõutud kuusehekk.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles