Tartu linnaliinil vurab valge buss

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tartu linnas sõidab ringi valget värvi Sebe kirjadega buss.
Tartu linnas sõidab ringi valget värvi Sebe kirjadega buss. Foto: Kristjan Teedema

Ehkki liiniveolepingu järgi tohib Sebe kasutada Tartu linnaliinide teenindamiseks üksnes punaseks võõbatud busse, sõidab teiste seas ringi ka üks valge isend. Ettevõte sai linnalt eriloa, et katsetada reisijateveol uut tüüpi ühissõidukit.

Aktsiaseltsi Sebe Tartu linnaliikluse juht Üllar Kaljuste ütles Tartu Postimehele, et uue Mercedes-Benz lõõtsabussi andis ettevõttele kuuks ajaks testimiseks Silberauto ning ka linn andis valge bussi liikumiseks loa.

Eile esmakordselt liinile läinud ühissõidukit eristab väliselt teistest see, et tal on neli ust. Tagumised kaks ust on iseteeninduslikud ehk bussijuht ise ei saagi neid avada. Selleks, et ust avada, peab inimene vajutama stoppnuppu. Pärast bussi peatumist uksed avanevad, selgitas Kaljuste.

Avamisnupp asub ka salongist väljaspool. Nooremad inimesed on selle nupu juba üles leidnud ja kasutavad seda, lisas Kaljuste.

Võrreldes praeguste 15 meetrit pikkade ühissõidukitega on valge buss kolm meetrit pikem. Tehnilise passi järgi peaks see mahutama 30 inimest rohkem kui 15-meetrised bussid.

Kas katsetatav buss jõuab lõpuks ka liinile, sõltub juba testi tulemustest. «Saame jälgida, kas inimesed mahuvad tipptundidel bussidesse paremini ära või mitte. Ettevõtte jaoks on kindlasti olulised ka opereerimiskulud.»

Lisaks Sebele jälgib busse ka Silberauto. Arvuti vaatleb juhtide tegevust rooli taga - seda, kuidas kiirendatakse, kuidas pidurdatakse, milline sõit on säästlikum.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles