Roiu noortekeskuses asjatavad tartlased

Elina Randoja
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Esmaspäeva lõuna ajal olid uue noortekeskuse ruumid koristatud ja kõiksugune tehnika juba kohal, mööbli saabumist veel oodati. Milline näeb välja sisustatud noortekeskus, saab uudistada juba reedel avamispeol. Pildil vasakult Haaslava vallavanem Priit Lomp, noorsootöötaja Riin Lumiste, Tähe noorteklubi juhataja Triin Raudoja ja Haaslava kultuurinõunik Pille-Riin Raudsepp.
Esmaspäeva lõuna ajal olid uue noortekeskuse ruumid koristatud ja kõiksugune tehnika juba kohal, mööbli saabumist veel oodati. Milline näeb välja sisustatud noortekeskus, saab uudistada juba reedel avamispeol. Pildil vasakult Haaslava vallavanem Priit Lomp, noorsootöötaja Riin Lumiste, Tähe noorteklubi juhataja Triin Raudoja ja Haaslava kultuurinõunik Pille-Riin Raudsepp. Foto: Sille Annuk

Roiu värskes noortekeskuses korraldab edaspidi tööd hoopis Tartu Tähe noorteklubi. «Meil ei olnud mõtet katsetada, kas keegi kohapealt saaks selle tööga hakkama,» põhjendas otsust Haaslava vallavanem Priit Lomp.

Roiul on noortekeskusest mõeldud juba pikka aega, ent sobivat kohta pole leitud. Postkontor koliti suvel aga ümber raamatukokku ning vanad ruumid jäid vabaks.

Postipunkt asus paneelmaja esimesel korrusel tavalises korteris. Teenindusruumis oli hädapärane remont tehtud, kuid valla kultuurinõunik Pille-Riin Raudsepp rääkis, et näiteks koridoris oli seintel tapeet, mis tundus olevat pärit seitsmekümnendatest.

Idee Kambjast

Umbes 50 ruutmeetri suuruses korteris lammutati seinu, et kitsaste tubade ja tavapärase pimeda koridori asemel oleks valgust ja liikumisruumi. Nõukogudeaegne ruuduline puitparkett lihviti ja õlitati, nii said ruumid mõnusa põranda. Korda tehti ka väike köök, kus saab ühel päeval nädalas kokandustunnis osaleda.

Hanke teel noorsootöö tegijate leidmine ei ole Tartumaal esmakordne, näiteks tänavu jaanuaris võttis samuti Tartus tegutsev MTÜ Öökull üle Kambja noortekeskuse ning sealt saigi Haaslava vald idee.

Öökulli juhatuse liige Helina Mats rääkis, et erinevalt Roiust oli Kambjas noortekeskus juba olemas ja seal käis töö.

Kuna kaks juhatuse liiget – peale Matsi ka tema õde – on pärit Kambjast ning kohalike olude ja noortega tuttavad, otsustati proovida. Neil on leping viieks aastaks, Roiul esialgu kolmeks.

Kambjasse sõidab noorsootöötaja iga päev Tartust, nii on plaanis ka Roiul, kuid ühe kindla asemel hakkab seal käima koguni neli noortejuhti, kes jagavad päevad omavahel ära.

Iga päev uus tegevus

Tähe noorteklubi juhataja Triin Raudoja rääkis, et avatud noortekeskuses saab pärast kooli mängida ja on teemapäevad. Peale söögitegemise saab meisterdada, õppida DJ-ameti saladusi ja palju muud.

Raudoja lootis, et maal on noortekeskusesse ehk lihtsam noori saada, sest linnas on neil palju rohkem valikuid.

Tulevikuks on kohalike noortega suured plaanid. Kõigepealt tuleb sisse elada, aga unistuseks on luua noorteaktiiv, kes korraldaks ise üritusi ja kirjutaks projekte.

Töö läheb lahti esmaspäeval, kui algab vaheaeg. Koolivabal nädalal on ka lahtiolekuajad teised, tavakohase kella 15–19 asemel 13–18.

Enne kui algab tavapärane töö, peetakse reede pärastlõunal keskuses suur avamispidu. Sinna tulevad bussiga ka Tartu noored, kes suures osas pidu korraldavad. Näiteks teeb Tähe tüdrukuteklubi küpsiseid ja muffineid, teised noored aitavad korraldada mänge ja meelelahutusi. Pidu algab kell kaks päeval.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles