Sügisene kurgupõletik tõi patsiendile eluohtliku tõve

Aime Jõgi
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pilt ühest eelmisel aastal TÜ Kliinikumis ravil olnud patsiendist. Et kaelal on palju lihaseid, siis pärast seda, kui mikroobid on mandlite mädakotikestest valla pääsenud, hakkab mäda kogunema just kaelalihaste vahele. Kael tuleb lahti lõigata, et mäda välja lasta.
Pilt ühest eelmisel aastal TÜ Kliinikumis ravil olnud patsiendist. Et kaelal on palju lihaseid, siis pärast seda, kui mikroobid on mandlite mädakotikestest valla pääsenud, hakkab mäda kogunema just kaelalihaste vahele. Kael tuleb lahti lõigata, et mäda välja lasta. Foto: Erakogu

Septembri lõpul toodi Tartu Ülikooli Kliinikumi intensiivraviosakonda väga ohtlikus seisundis mädase kaelapõletikuga patsient, kelle ravi kestab terve kuu. Tänavu on see teine raske juhtum. Mullu oli selliseid seitse.

Kõrva-, nina- ja kurguarst Priit Kasenõmm ütleb, et ilmselt tuleb inimestele neid raskeid lugusid kirjeldades meelde tuletada, et nad oma tervise eest paremini hoolt kannaksid.

Nii jubedas seisus mädase kaelapõletiku põhjuseks on kas krooniline kurgumandlite põletik või katkised hambad.

«Haigestumised tekivad sügiseti just esimeste külmade ilmade saabumisel,» selgitab ta. «See on väga tüüpiline!»

Priit Kasenõmm läheb oma kabineti vitriinkapi juurde ja võtab sealt välja purgikese formaliiniga, milles ujuvad väga-väga katkised hambad. Need on eemaldatud ühelt ta kaelapõletikuga patsiendilt.

«Näitan neid mõnikord oma tudengeile,» ütleb Kasenõmm ning suundub arvuti juurde, et leida mõni pilt, millega sobiks rasket tüsistust ka lehelugejale näidata. Delikaatset pilti sellest haigusest pole olemas.

Haiged mandlid välja

Priit Kasenõmme patsientide hulgas on nii 20-aastaseid noormehi, 30ndates naisi kui ka keskeas mehi. Praegune patsient, keda intensiivraviosakonnas narkoosi all ravitakse, ongi 50ndates mees.

Kasenõmme sõnum on, et kroonilise kurgumandlipõletikuga inimesed peaksid kindlasti kaaluma mandlite eemaldamist ning mitte uskuma soolapuhujaid, kes korrutavad, et kurgumandlid on jumala and ning inimesele väga vajalikud.

Kasenõmm selgitab, et evolutsiooni sel perioodil, mil inimene «disainiti», ei arvestanud keegi, et Homo sapiens’i eluiga ulatub kunagi 70–80 aastani.

«Kurgumandlid kaitsevad meid lapseeas kuni puberteedini. Hiljem nende kaitsefunktsioon väheneb,» räägib ta.

Ta jätkab, et põhjamaade niiskes ja külmas kliimas on inimesed alatasa nohus, ahmivad külma õhku ning nende mandlites on kerge tekkima püsiv, krooniline põletik.

Selle teke võib olla inimesele märkamatu. Ta ei pruugigi olla teadlik, et tema kurgumandlid on muutunud armistunud mädakottideks, neist imendub verre mikroobide tekitatud mürke, mis omakorda põhjustavad teiste organite haigestumist.

Kasenõmm tuletab meelde, et haigete kurgumandlitega on seotud südamepõletikud ja -rütmihäired, liigesepõletikud, neerupõletik, halb hingeõhk, pidev väike palavik ning ülemäärane kurnatuse ja väsimuse tunne.

Tüsistustest kõige tõsisem on kaela mädapõletiku teke, mis raskemal juhul on eluohtlik seisund.

Skalpell ja torud

Mõni mikroob produtseerib gaasi. Kaelalihaste vahel paisuv gaas võib patsiendi hingamisteed kokku suruda. See tekitab vajaduse trahheotoomia järele, mille käigus tehakse patsiendi hingetorusse avaus ja aidatakse tal sel viisil hingata.

Ka võib patsiendi keel üles paistetada nii, et see ei mahu enam suhu ära. Sel puhul pannakse patsiendi suu avalihoidmiseks ta hammaste vahele mõni takistus, näiteks süstlad, et patsient oma keelt katki ei hammustaks.

Paistes kaelaga patsiendi päästmiseks tuleb kiiresti haiguse algkolle ehk Kasenõmme sõnul mädaussidega mandel eemaldada ning siis juba edasi tegelda tüsistusega: kael lõhki, torud sisse, mäda välja.

Kasenõmm ütleb, et ta mäletab üht väga rasket juhtumit, kus patsiendil tuli olla 45 päeva narkoosis, sellele järgnes paarikuine järelravi.

Raskete juhtude puhul on õnn see, kui patsiendi elu suudetakse päästa. Patsiendi enda elukvaliteet saab aga paratamatult kannatada, kuna turses koed, neisse tehtud lõiked ja torud võivad kahjustada närve. See võib kaasa tuua neelamisprobleeme ja häälehäireid.

Ühe niisuguse ravijuhtumi maksumuseks kujuneb Kasenõmme sõnul 20 000 kuni 30 000 eurot.

«Viis niisugust juhtumit neelavad ära 1000 mandlilõikuse ehk umbes poole meie iga-aastasest mandlilõikuste peale kuluvast rahas,» ütleb Kasenõmm.

Priit Kasenõmm saab selles loos olla mitte ainult arsti, vaid ka patsiendi rollis. Tosin aastat tagasi oli ta fakti ees: talle on tekkinud südamekahjustus.

«Kaks nädalat pärast kurgumandlite operatsiooni olin küll vihane nii enda kui arsti peale – lõikusjärgne valu oli tugev ja enesetunne väga ebameeldiv,» meenutab ta. «Aga kui see kõik oli möödas, siis sain aru, et tervist silmas pidades oli see mu elu üks paremaid otsuseid.»

Kasenõmm ütleb, et tema kõige vanem patsient, kellel ta kurgumandlid on eemaldanud, oli 78-aastane naine, kes saatis talle pärast lõikust jõuludeks kaardi tohutu tänutundega, öeldes, et nüüd ta tervis on väga hea ja ta on ülimalt rahul.

Kurgumandlid ja mädased kaelad

• Tartu Ülikooli Kliinikumi kõrvakliinikus tehakse aastas 2000 kurgumandlite eemaldamise operatsiooni.

• Viimasel seitsmel aastal on kas kroonilisest mandlipõletikust või katkistest hammastest põhjustatud mädase kaelapõletikuga patsiente olnud 30.

• Üks juhtum on lõppenud surmaga.

Allikas: Priit Kasenõmm

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles